A harmadik csillagért harcol a Fradi - újra itt az NB I!

Karácsony előtt egy szikrázóan kemény rangadóval búcsúztatta az évet a magyar futball: az NB I utolsó 2018-as fordulójában az őszi záró körre nyolc pontos fórral forduló FTC a tavaly EL-főtáblára jutott Vidi otthonába látogatott. Ha Szerhij Rebrov csapata győzött volna, 11 pontra hizlalhatta volna előnyét, a fehérváriak azonban nem kedveskedtek karácsonyi ajándékkal legfőbb riválisuknak, és 2-1-es győzelmükkel életben tartották bajnoki álmaikat.

 

Így a tavasznak 5 egységnyi előnnyel vághat neki a Fradi. És alaposan megerősített kerettel, merthogy a zöld-fehérek szerződtették Marten Wilmotsot, Nyikolaj Szignyevicset, Ihor Haratint, Szerető Krisztofert, Lasha Dvalit, Ammar Ramadant és Tokmac Chol Nguent és Isaelt. A „tavaszi” rajton a Honvéd lesz a Ferencváros ellenfele – érdekesség, hogy tavaly is a kispestiek ellen kezdett februárban a Fradi, és egy fordulatos mérkőzésen 5-2-es győzelmet aratott. Ősszel a Hungária körúton lényegesen szorosabb meccset vívtak a felek, de akkor is a zöld-fehérek örülhettek, mivel a találkozó egyetlen gólját Ivan Petrjak szerezte. Az FTC hazai pályán még veretlen a bajnokságban, és otthon csak három bajnokit nem nyert meg, a Paks (1-1), a Vidi (2-2) és a Debrecen (2-2) tudott pontot csenni a Fradi arénájából. A télen mindössze két játékost (Zakaria Beglarisvili, Mohamed Mezgrani) igazoló, de az előkelő, 4. helyen álló Honvéd üres kézzel távozik?

 

 

 

 

Az FTC mellett a bajnoki címre aspiráló, nem mellesleg címvédő Vidi pikáns meccsel kezd: azt a Puskás Akadémiát fogadja, amely ősszel óriási meglepetésre 2-1-re legyőzte a fehérváriakat, úgy, hogy Marko Scsepovics a 102. (!) percben büntetőt hibázott. A felcsútiaknak nem ez volt az egyetlen nagy skalpjuk, Hegedűs János elképesztő, 60 méteres góljával a Ferencvárost is legyőzték, de a „kicsik” ellen rengeteg pontot hullajtottak, így a veszélyes zónában teleltek. A bajnoki szereplés a klubvezetés tetszését sem nyerte el: Benczés Miklóst menesztették, a helyére pedig a Németországból hazatérő Radoki Jánost nevezték ki.

 

A Vidi is beleszaladt több váratlan pontvesztésbe (Felcsúton iksz a Paks és a Debrecen ellen, 3-0-s zakó az MTK ellen, idegenben vereség a Puskás Akadémiától, a Mezőkövesdtől és az Újpesttől, 2-2 az újonc Kisvárda otthonában), de a gyengébb bajnoki szereplést feledtette a Nikolics-csapat nagy nemzetközi menetelése. A fehérváriak a BL-selejtezőkből indulva EL-csoportkörig jutottak, ahol oda-vissza megverték a PAOK-ot, és Budapesten 2-2-t játszottak a Chelsea-vel. A télen ráadásul még erősödtek is, hiszen szerződtették a korábban székesfehérvári közönségkedvencnek számító Elek Ákost, és a horvát bajnokságban 2017-ben gólkirályi címet szerző Futács Márkót.

 

 

 

 

A harmadik helyen telelő Debrecen is rangadóval kezd 2019-ben: Herczeg András együttese a hullámzóan teljesítő, döntetlenspecialista Újpestet fogadja a Nagyerdei Stadionban. (A Paks mellett a lilák játszottak a legtöbb döntetlent a pontvadászatban, szám szerint hetet.)  A Loki nagy hajrájának köszönhetően tudott felugrani a dobogó alsó fokára, Varga Kevinék utolsó három bajnokijukat megnyerték, ráadásul ezeken még csak gólt sem kaptak. Otthon csupán a Vidi ellen szenvedtek vereséget (0-1), és a címvédő ellen sem játszottak alárendelt szerepet, legfeljebb a három döntetlen miatt lehet bennük némi hiányérzet.

 

 

 

 

Az Újpest vendégként finoman szólva nem parádézik: Nebojsa Vignjevics csapata 9 házon kívüli összecsapásából mindössze két ízben győzött, igaz, az jó jel lehet a lila-fehérek számára, hogy legutóbbi debreceni összecsapásukat 2-1-re megnyerték.  A szűk kerettel dolgozó újpestiek egy jó tavasszal odaérhetnek a dobogóra, ami mindenképpen szükséges lenne a nemzetközi kupainduláshoz, mivel a Magyar Kupában a kaposvári kiesésükkel már nincs lehetőségük a címvédésre.

 

 

 

 

A 18 kör alatt 24 pontot gyűjtő, és a dobogó alsó fokától csupán hat egységnyi távolságra lévő Mezőkövesd is „lőtávolságban van”. Kuttor Attila együttese volt az ősz egyik üde színfoltja, Molnár Gáborék otthon a Vidit is két vállra fektették, de a kiesés elől menekülő Diósgyőr elleni vendégjáték nem ígérkezik sétagaloppnak. Az persze a kövesdiek mellett szól, hogy utolsó három meccsükön nem szenvedtek vereséget a miskolciaktól, sőt, legutóbb Drazic góljával 1-0-ra győzni tudtak itt. Más kérdés, hogy vendégként utolsó 4 bajnokijukon csupán egy pontot tudtak összekaparni.

 

A Diósgyőr borzalmasan kezdte a bajnokságot: november 10-éig egyetlen árva győzelemmel álltak, és akadt egy 6 meccses vereségszériájuk is, de jól hajráztak, és legutóbbi öt ligameccsükön nem találtak legyőzőre, így már nem állnak kieső helyen. A tavasszal kiegyensúlyozottabb lesz, és megőrzi élvonalbeli tagságát Fernando együttese?

 

 

 

 

Ami az újoncok produkcióját illeti, a várakozásoknak megfelelően az MTK foglal el előkelőbb pozíciót a tabellán. Feczkó Tamás csapata hullámzóan teljesített: a csúcsot egyértelműen a Vidi elleni, 3-0-s felcsúti siker jelentette, a mélypont pedig talán a paksi 0-3 volt, de a két Kisvárda elleni vereség miatt is bosszankodhatnak a kék-fehérek. Torghelle Sándorék most revansot vehetnek a tolnaiak ellen, amire annak fényében minden reményük megvan, hogy a paksiak meglehetősen gyámoltalanok vendégként: Csertői Aurél együttese idegenben mindössze egyszer, a sereghajtó Haladás otthonában tudott nyerni (2-1), igaz, ötször ikszelt…

 

 

 

 

Az MTK mellett a másik újonc, a története első NB I-es szezonját játszó Kisvárda rögtön egy 4-0-s vereséggel kezdte az idényt, igaz, a Vidi ellen, ráadásul a meccs nagy részében emberhátrányban futballozva. Nehezen vette fel az élvonal ritmusát a Várda, az első gólra az 5., míg az első sikerre a 7. fordulóig kellett várni. Dajka László kinevezése viszont jó döntésnek bizonyult, a rutinos szakember érkezésével decemberre kiegyenesedtek, hiszen utolsó 3 bajnokijukon veretlenek maradtak.

 

Ezzel együtt kieső helyen teleltek csakúgy, mint első tavaszi ellenfelük, a Haladás. A szombathelyiek is edzőt cseréltek menet közben, Michal Hipp helyett érkezett Horváth Ferenc, de azoknak a vasi drukkereknek, akik azt remélték, hogy az új tréner irányításával hipp-hopp megtáltosodik a csapat, csalatkozniuk kellett. A Ferencváros 1-0-s legyőzése persze minden kétséget kizáróan nagy fegyvertény volt, de a bajnokságban ezenkívül csak egy ikszet tud felmutatni a nehéz helyzetbe sodródott csapat Horváth vezetésével.

 

 

 

Az biztos, hogy nemcsak a bajnoki címért, hanem a kiesés elkerüléséért is óriási harcra lehet számítani…

< Vissza
Fokozd az élményt!

Az általad használt böngészőben jelenleg nincs engedélyezve a Javascript kódok futtatása, emiatt oldalunkat nem tudod teljes értékűen használni. Kérjük keresd böngésződben a Beállítások / Javascript menüpontot az engedélyezéshez vagy válts böngészőt, hogy részesülj a teljes élményből.

Ajánlott böngészők