Bemutató: King of Glory és Arena of Valor

A King of Glory, eredeti nevén Honor of Kings egy 2015-ben kiadott MOBA (Multiplayer Online Battle Arena), vagyis egy „többszereplős internetes csataaréna” játék. Ezt a típusú játékot elsősorban mobiltelefonra fejlesztették. A King of Glory először a kínai piacra készült, ahol hatalmas sikert aratott a játék, elsősorban a kínai mitológiára építve, amelyben a karakterek és a pályák is ahhoz a környezethez igazodtak, illetve minden ezen a témán alapszik. 2017 októberében jelent meg ennek a játéknak egy másik változata, amely az Arena of Valor nevet kapta, és amit már a nemzetközi, elsősorban a nyugati piacra fejlesztettek. Ebben már sokkal inkább a nyugati kultúra felé nyitottak a készítők, teljesen más karakterekre építve, éppen ezért megtalálhatóak benne olyan népszerű képregényfigurák, mint például Batman, Superman, Flash, Joker és Wonder Woman.

 

A két játékban tehát elsősorban a karakterek és a pályák különböznek, illetve egy kis eltérés a játékmechanikában is van, de összeségében ez a kettő ugyanaz, így az alábbiakban a két játékot egyben mutatjuk be. 

 

 

 

Két csapat – a piros és a kék – küzd egymás ellen, a cél pedig az, hogy az ellenfél csapatának bázisát elpusztítsák. Az a csapat nyer, amelynek ezt sikerül elérnie. Mindezt a kiválasztott hősök segítségével lehet megtenni úgy, hogy az ellenfél hősei ellen kell küzdeni, illetve a három bázishoz vezető út egyikén, minden védekező tornyot meg kell semmisíteni. Ezt különböző játékmódokban lehet megtenni, ilyen az 5 v 5, 3 v 3, és az 1 v 1, de a legnépszerűbb mód az 5 v 5, amely általánosan 12-18 percig tart.

 

A játék sokszínűségét elsősorban a hősök, illetve a különböző karakterek adják, amelyekből rengeteg típus van, eltérő képességekkel, erényekkel, szerepekkel. Ezek a hősök a következő kategóriába sorolhatók: Tank, Warrior, Assassin, Mage, Marksman, Support. Vannak elsősorban védekező típusúak, harcosok, közelről és távolról érvényesülő hősök, illetve támogatók, amelyeknek gyógyítási és védelmező képességei vannak. A hősöknek különböző felszereléseket lehet vásárolni, amelyek segítik a támadásban, védekezésben, varázslásban, sebzésben és mozgásban a harcok során.

 

 

 

A játék a hősök kiválasztása után kezdődik. Ezt követően mindkét csapat a bázisára kerül, ahol megkapják a szövetségeseiket (Minions) is, amelyek az ellenfél bázisa felé indulnak, és segítenek megsebezni az ellenfelet, illetve az ellenfél védekező tornyait is. Ezek a tornyok minden útvonalon védik az alap bázist, ahová csak úgy lehet eljutni, ha legalább egy útvonalon, minden tornyot megsemmisít a játékos. Tehát csak ezt követően lehet elfoglalni az ellenfél fő bázisát. Az egész pálya tulajdonképpen egy aréna, amely egy igazi dzsungel hatását kelti. Ebben a dzsungelben nem csak az ellenfél harcosaival kell megküzdeni, hanem különböző szörnyekkel is, amelyeket legyőzve aranyat, tapasztalatot, életerőt lehet szerezni, segítve és fejlesztve ezzel a kiválasztott hősöket, így előnyöket szerezve a harcokra.  

 

Minél több aranyat és tapasztalatot szerez valaki, annál több előnye lesz a játék során, és annál erősebb lesz a harcokban. Fontos, hogy a csapattársakkal, a megfelelő stratégiát és taktikát követve, összedolgozva haladjanak a cél felé a játékosok, így egymást segítve lehet elérni a leghamarabb a győzelmet, vagyis az ellenfél bázisának megsemmisítését.

 

A MOBA, mint e-sport játékforma az elmúlt évek során dinamikus fejlődésnek indult. A Dota és a League of Legends is ismert cím lehet még ezek közül. A King of Glory Kínában nagyon népszerű, hiszen a kínai mitológián alapszik, míg az Arena of Valor teljesen más karakterekre építve immáron Oroszországban is sikerrel fut, és 2019 végén már 200 millióan játszottak vele világszerte.

 

Az e-sport világában is nagy népszerűségnek örvend ez a MOBA típusú játék. Itt elsősorban az 5 v 5 mérkőzésekre lehet fogadni, ahol minden csapatot 5-5 ember irányít úgy, hogy külön mobiltelefonon csatlakoznak a játékhoz. Először a játékkal kapcsolatos e-sport ligák is Ázsiában lendültek fel, ahol rengeteg ligát és csapatot alapítottak, majd egyre több fogadóiroda vette fel a kínálatába. A népszerűségét jól jelzi, hogy már 2018-ban 75 millió nézője volt Kínában egy őszi bajnokságnak.

 

A 2020-as Arena of Valor Premier League küzdelmei során 350 000 dollárt osztanak ki, ebből az első helyezett csapat 160 000 dollárt vihet haza. Ezen a tornán 14 csapat indul, ahol előbb csoportmeccsek, majd egyenes kieséses szakasz dönt a végső sikerről.

 

A nyugati világban továbbra is a CS:GO, Call of Duty, Rainbow Six Siege típusú játékok  népszerűbbek az e-sportban is, azonban a MOBA játékok is rendkívüli ütemben fejlődnek, és egyre több játékoshoz jutnak el. Főleg a fiatalok körében elterjedtebb ez a platform, hiszen már nagyon korai életszakaszban játszanak a mobiltelefonjaikon, ráadásul ezek a játékok bárki számára hozzáférhetőek, és pár perc alatt akár egy tömegközlekedési eszközön is becsatlakozhatunk ebbe a világba. A PC és különböző konzolok népszerűsége töretlen az e-sport vonalon, ám talán már csak idő kérdése, hogy mikor robban be a mobil e-sport globálisan is – a Tippmixprón már fogadhatsz ezekre a játékokra!

< Vissza
Fokozd az élményt!

Az általad használt böngészőben jelenleg nincs engedélyezve a Javascript kódok futtatása, emiatt oldalunkat nem tudod teljes értékűen használni. Kérjük keresd böngésződben a Beállítások / Javascript menüpontot az engedélyezéshez vagy válts böngészőt, hogy részesülj a teljes élményből.

Ajánlott böngészők