Csütörtökön rajtol a 26. férfi kézilabda vb!

Feledhetetlen az az örömtánc, amit a magyar játékosok lejtettek Dánia legyőzése után a 2017-es franciaországi világbajnokság nyolcaddöntőjében. Nem várt diadalt aratott az akkor még a spanyol Xavier Sabate által irányított nemzeti csapatunk, a riói olimpiát megnyerő, s az utóbbi esztendőkben komoly mumusnak számító dánok legyőzése óriási fegyvertény volt. Más kérdés, hogy a két évtizede nem látott bravúr – Magyarország utoljára 1997-ben, a Japánban rendezett világbajnokságon jutott be a legjobb négy közé – aztán nem sikerült, miután a végül ezüstérmet szerző Norvégia ellen már nem maradt muníció. De az tagadhatatlan, hogy jó szájízzel térhettek haza a mieink Franciaországból, és összességében a Sabaté-éra is sikernek mondható.

 

 

Aztán Flensburgból megérkezett Veszprémbe és a magyar válogatott kispadjára Ljubomir Vranjes, de a tavalyi horvátországi Európa-bajnokság borzalmasan sikerült: Lékai Mátéék mindhárom csoportmeccsüket elveszítették Varasdon, és bár a világ élvonalába tartozó dánok és a spanyolok elleni kudarc ugyan értelemszerűen nem számít szégyennek, a csehek elleni, 33-27-es vereségre nehéz magyarázatot találni. A 16 csapatos mezőnyben elért 14. hely egyértelmű kudarcot jelentett, így borítékolható volt, hogy a vb-selejtezőn roppant erős rivális vár majd a mieinkre. Így is történt, a 2017-ben vb-bronzérmes Szlovénia ellen finoman szólva nem Magyarország volt a favorit Koperben, de válogatottunk az egyaránt hat gólig jutó Lékai, Bodó és Bóka vezérletével, no meg a kapuban bravúrokat halmozó Székely Márton parádéjának köszönhetőn 29-24-re nyert, így ötgólos előnnyel várhatta a veszprémi visszavágót. Ahol aztán alaposan meg kellett küzdeni a vb-részvételért, de a 26-22-es vereség végül még belefért, így most a mieink is harcba szállhatnak az olimpiai selejtezőt érő helyekért. A rend kedvéért említsük meg, hogy az aranyérem azonnali kijutást érne: a sporttörténelmi magyar vb-diadal – a férfi szakág történetében egy 1986-os vb-ezüst jelentette a csúcsot Magyarországnak – a Tippmixpro oddsai alapján több mint 50-szeres pénzt érne a mieink végső sikerére tippelő, több mint optimista fogadók számára.

 

 

 

 

A sikeres, sőt, bravúros vb-kvalifikáció ellenére nem Ljubomir Vranjes vezetésével fut neki a világbajnokságnak Magyarország: miután a svéd szakembert a vártnál gyengébb szereplés miatt menesztette klubja, a Veszprém, a szövetség is felbontotta vele a szerződést. A helyére aztán nem is egy, hanem rögtön két kapitányt neveztek ki: a Balatonfüredet irányító Csoknyai István és a Tatabányát gardírozó Vladan Matics társkapitányokként igyekeznek sikerre vezetni nemzeti együttesünket. Érdekesség, hogy a 2010-es Eb-n már irányította a válogatottat ez a páros (Matics segédedzői minőségben segítette Csoknyait), akkor egy Franciaország elleni bravúros ikszet követően két vereséget szenvedett a csapat, és a 14. helyen zárt.

 

 

Hogy most meddig juthatnak Lékaiék, nehéz megjósolni. Ami a csoportbeosztást illeti, nem panaszkodhatunk Fortunára. Akár az álomsorsolás kifejezést is citálhatnánk, de ezzel jobb csínján bánni, hiszen láttunk már olyat, hogy a túlzott elbizakodottság visszaütött… A Tippmixpro oddsai alapján a legvalószínűbb kimenetel az, hogy Magyarország az 5-8. helyen végez. Csoknyai István játékosként ott volt a 22 évvel ezelőtti, legendás Vass Sándor-féle csapatban, így van tapasztalata abban, miként lehet versenyben maradni egy tornán a végjátékig, de hangsúlyozzuk, hogy ezúttal hatalmas bravúr lenne a négybe kerülés.

 

Tovább a fogadási lehetőségekhez!

 

 

 

 

A célkitűzés, az olimpiai selejtezőt érő hétbe kerülés azonban nem pusztán vágyálom, elérhetőnek tűnik, de ehhez mindenkinek a maximumot kell nyújtania. Nézzük, mely csapatokon át vezet az út az ötkarikás selejtezőig! A tornát január 11-én Argentína ellen kezdjük: a pánamerikai bajnok a papírforma alapján nem okozhat gondot, egyrészt a két csapat közös történelmére alapozva – mindig nagy különbséggel nyertünk −, másrészt pedig arra, hogy az argentinok egyik felkészülési meccsükön 28-13-as vereséget szenvedtek Németországtól, igaz, legutóbb a csehek ellen döntetlent értek el (26-26). Január 13-án Angola következik, a papíron leggyengébb rivális: a Tippmixpro oddsai alapján az afrikai válogatott a 24-es mezőny leggyengébb csapata. Egy nappal később már egy lényegesen keményebb erőpróba következik: a 2015-ös, hazai rendezésű vb-n – honosított játékosokkal teletűzdelve – ezüstérmet szerző Katar lesz a mieink ellenfele. Az ázsiai együttes a két esztendővel ezelőtti világbajnokságon is kis híján bejutott a legjobb négy közé, de a negyeddöntőben végül két góllal kikapott a tornát bronzéremmel záró Szlovéniától. Január 16-án aztán egy igazán pikáns összecsapás jön a magyar válogatott számára, hiszen Lékaiék azzal az Egyiptommal találkoznak, melynek a Veszprémet is gardírozó David Davis a szakvezetője. Január 17-ére marad a legnehezebb meccsünk: a tavaly Eb-ezüstérmes Svédország elleni találkozó - jó esetben - akár a csoportelsőségről is dönthet. A Tippmixpro oddsai alapján Svédország a legesélyesebb arra, hogy megnyerje a D jelű hatost, utána viszont Magyarország következik.

 

Tovább a fogadási lehetőségekhez!

 

 

Ami a továbbiakat illeti – mert lenniük kell továbbiaknak, hiszen Bodóéknak ebből a csoportból illik megcsípni az első három hely valamelyikét −, a középdöntőben a C csoportból a papírforma alapján az olimpiai bajnok Dánia és a legutóbb vb-döntőt játszó, de egyik kulcsemberét, a kéztörést szenvedő veszprémi Tönnesent nélkülöző Norvégia szinte biztosan szembejön majd Bándhidi Bencéékkel, a harmadik továbbjutó helyért pedig Tunézia és Ausztria csatázhat.

 

Tovább a fogadási lehetőségekhez!

 

 

 

 

Csoknyai István és Vladan Matics együttese a közvetlen vb-felkészülés alatt mindkét arcát megmutatta: a nagyon szépet és a nagyon csúnyát is. Dániával kétszer is megmérkőzött Magyarország, először Aarhusban, és ezt a magunk részéről szívesen elfelejtenénk. A mieink a játék egyetlen elemében sem tudták felvenni a versenyt Nicolaj Jacobsen együttesével, és megsemmisítő, 33-19-es vereséget szenvedtek. Pár nappal később aztán nem várt feltámadást produkáltak a magyarok, és több kimagasló egyéni teljesítménnyel (Mikler Roland, Balogh Zsolt, Bodó Richárd, Lékai Máté, Bánhidi Bence) és remek csapatmunkával 16-8-as félidő után 28-25-re győztek Odensében. Reméljük, hogy a világbajnokságon ezt a formát tudják majd állandósítani! Pluszt jelenthet majd a mieink számára, hogy a tesztmeccseken nem játszó Nagy Lászlóra is számíthat a Csoknyai, Matics edzőpáros, aki stabilitás adhat a csapatnak.

 

 

A Tippmixpro végső győztesre vonatkozó oddsai alapján Magyarország a nyolcadik az erősorrendben, míg Dánia aranyérmére a legkisebb a szorzó, de a zsinórban harmadik vb-címére törő Franciaország sikere sem lenne meglepetés, míg a 2016-os Európa-bajnok Németország a harmadik legesélyesebb. A Tippmixprón a végső győztesen kívül számos egyéb hosszútávú fogadási lehetőség közül csemegézhetnek a fogadók: megtippelhetik, hogy ki végez dobogón, hogy Magyarország továbbjut-e a csoportból, ott hány gólt és pontot szerez, illetőleg,  hogy hányadik helyen végez a tornán, továbbá fogadhatnak a csoportgyőztesekre, illetve a gólkirályra is.

 

Tovább a fogadási lehetőségekhez!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

< Vissza
Fokozd az élményt!

Az általad használt böngészőben jelenleg nincs engedélyezve a Javascript kódok futtatása, emiatt oldalunkat nem tudod teljes értékűen használni. Kérjük keresd böngésződben a Beállítások / Javascript menüpontot az engedélyezéshez vagy válts böngészőt, hogy részesülj a teljes élményből.

Ajánlott böngészők