Hétvégén kezdődik a vízilabda-világbajnokság!

A vízilabda-tornán mindkét nem mezőnyében 16-16 csapat vesz részt, de a végső győzelemre esélyesek száma a sportág erőviszonyait figyelembe véve ennél jóval szűkebb. Budapesten a nők között az USA, míg a férfiak versenyében Horvátország végzett az élen, és az előzetes oddsok alapján Kvangdzsuban is ők a legesélyesebbek a végső győzelemre.

 

 

Női mezőny

 

A hölgyek között az utolsó nyolc világbajnokságból ötször is az USA végezett az első helyen, és ezzel az összesített győzelmek listáját is vezeti. Dél-Koreába címvédőként és toronymagas esélyesként érkezik (1,25), hiszen a júniusi budapesti Világ Liga szuperdöntőjét is megnyerte, és legutóbb 2018 áprilisában szenvedett vereséget.

A trónfosztásról elsősorban az olasz (10,00), holland (12,00), spanyol (12,00), magyar (13,00), és orosz (15,00) válogatott gondoskodhat, de Ausztráliát (20,00) sem szabad leírni, hiszen márciusban csak büntetőkkel kapott ki a világbajnoktól. Az oddsok alapján a görög (22,00) csapatnak lehet még halvány esélye a végső győzelemre, a többi résztvevő sikere valóságos csodával érne fel.

 

 

A női mezőnyben hazánk eddig minden világbajnokságon képviseltette magát, aranyérmet azonban legutóbb 2005-ben, Montrealban szerzett. A Bíró Attila vezette csapat a budapesti Világ Liga szuperdöntőjén csupán a hatodik helyen végzett, és 6 meccséből 4-et elveszített - pont a hasonló játékerőt képviselő USA (9-12), Oroszország (9-14), Hollandia (10-12) és Ausztrália (7-12) ellen. A vb előtt aztán ugyancsak hazai környezetben, egy nemzetközi tornán lett második, ezúttal már megverve Hollandiát (8-7), és szoros találkozót játszva Olaszországgal (7-8). 

A csapat formája tehát javuló tendenciát mutat, de az az eredményekből is jól látszik, hogy a végső helyezés nagyrészt attól függ majd, hogy a hasonló játékerőt képviselő válogatottakkal szemben hogy szerepelnek Gangl Edináék.

 

Ki nyeri a női vb-t?

 

  

Férfi mezőny       

 

Bár a férfiak között is a címvédő a legesélyesebb a végső győzelemre, itt már jóval nagyobb harc várható az aranyéremért. Legutóbb 2001-ben fordult elő címvédés, a legutóbbi négy vb-n pedig négy különböző győztest avattak.

Abban azonban azonosság van a női mezőnnyel, hogy itt is óriási meglepetést jelentene, ha a hét esélyesen kívül (Horvátország - 3,00; Magyarország - 4,00; Szerbia - 6,00; Olaszország - 8,00; Spanyolország - 8,00; Görögország - 8,00; Montenegró - 8,00) más nyerné meg a tornát. Az azonban már az oddsok alapján is látszik, hogy a legjobbak között szinte minimális a különbség, a pillanatnyi forma és a csoportküzdelmek során elért helyezés jelentősen befolyásolhatja a csapatok eredményét. 

 

 

Válogatottunk már a vb előtt megérkezett Ázsiába, Varga Dénesék 6 napos edzőtáborban vettek részt Japánban a torna előtt. Ezt megelőzően a Világ Liga belgrádi szuperdöntőjében szálltak medencébe legjobbjaink, ahol végül ötödik helyen végeztek. 

Férfi csapatunk a 2017-es budapesti vb-n ezüstérmet szerzett, Dél-Koreában pedig az első feladat a csoport első helyének megszerzése, amivel biztosítható a negyeddöntős folytatás. A csoportgyőzelem sorsa várhatóan a Spanyolország elleni mérkőzésen dől majd el, hiszen az nem valószínű, hogy akár Dél-Afrika, akár Új-Zéland meg tudja szorítani a mieinket. Válogatottunk a legutóbbi két mérkőzésén döntetlent játszott a spanyolokkal, ha ezúttal is így lesz, felértékelődik majd a többi csoportmérkőzésen aratott győzelmek nagysága. 

 

Ki nyeri a férfi vb-t?

  

*a cikkben szereplő nyereményszorzók változhatnak!

< Vissza
Fokozd az élményt!

Az általad használt böngészőben jelenleg nincs engedélyezve a Javascript kódok futtatása, emiatt oldalunkat nem tudod teljes értékűen használni. Kérjük keresd böngésződben a Beállítások / Javascript menüpontot az engedélyezéshez vagy válts böngészőt, hogy részesülj a teljes élményből.

Ajánlott böngészők