Nem szakad meg a Fradi 9 meccses veretlenségi sorozata?

A Galatasaray csatárát talán még most is visszasírják Újpesten. Mbaye Diagne mindössze 14 bajnokin lépett pályára lila-fehérek színekben, de a szenegáli csatárnak ez a rövid idő is elég volt 11 gólhoz. Ebből az egyik történelmi találat volt, hiszen 2015. december 12-én az ő fejesével nyert 1-0-ra az Újpest az FTC ellen – első magyar csapatként a Ferencváros új stadionjában.

 

Azóta sok minden történt, Diagne megjárta Kínát is, majd a török élvonalban találta meg a számítását, ahol a Kasimpasa együttesében olyan kimagasló teljesítményt nyújtott, hogy szerződést kínált neki a nagy múltú Galatasaray. 20 góllal vezeti a török góllővőlistát, míg a legeredményesebb újpesti támadóként Novothny Soma hatnál jár az NB I most futó szezonjában. 2015 decembere óta nem tudtak nyerni a lilák a Fradi ellen, pedig az ominózus Diagne-bólintás óta kilenc tétmérkőzést is játszottak a csapatok.

 

A Megyeri úton még régebben született lila siker a derbin: a IV. kerületben utoljára 2014. szeptember 21-én győzedelmeskedett a házigazda az FTC ellen (2-1): akkor az a Simon Krisztián döntött, aki legutóbb a Debrecen ellen hosszú sérülés után tért vissza. Érdekesség, hogy a két csapat akkori keretéből Simon mellett Litauszki Róbert, míg a másik oldalról Dibusz Dénes és Böde Dániel maradt meg hírmondónak, illetve az a Nagy Dániel, aki akkor a Fradi kispadján ült, de szombaton Dibusz kapuját igyekszik majd ostrom alatt tartani.

 

 

 

 

A Szusza Ferenc Stadionban legutóbb márciusban találkoztak: tavaszi bajnokijukon egyszer sem rezdült meg a háló. Ha most is 0-0-t játszanának, az a Tippmixpro „Pontos végeredmény” piacán 7,75-ös oddsot érne. A két együttes utolsó 10 tétmérkőzését vizsgálva figyelemreméltó, hogy nem potyogtak a gólok, az egy 0-0 mellett 5 alkalommal mindössze egy találat esett. Ha a kedves fogadók ezúttal is gólínségre számítanak, akkor a „Gólszám 1,5” piacon a kevesebb találatra vonatkozó tipp 2,65-ös nyereményszorzót jelente. A legutóbbi 10 derbin a 2016. szeptember. 24-ei összecsapás hozta a legtöbb gólt – szám szerint hatot –, ráadásul ez a találkozó fordulatokban is bővelkedett, hiszen a Fradi szerzett vezetést, majd az Újpest fordított, és elhúzott 3-1-re, de a zöld-fehérek végül otthon tartották az egyik pontot. Ha megismétlődne a 3-3-as gólfesztivál, az 98-szoros pénzt jelentene a Tippmixpro „Pontos végeredmény” piacán.

 

Az Újpest találkozóin ebben a szezonban viszonylag ritka a gólzápor – a „tavaszi” nyitófordulóban Debrecenben például 0-0-t játszottak a lilák –, és az is beszédes adat, hogy az újpestiek kapták a legkevesebb gólt a pontvadászatban, 19 találkozón 14-et. A Fradi a második ezen a ranglistán, Dibusz Dénest eddig 15 alkalommal mattolták a bajnokságban. Nebojsa Vignjevics együttese egy másik ranglistán is az élen áll, igaz, minden bizonnyal eltekintene attól, hogy a szezon végén is az Újpest legyen a döntetlenkirály a ligában – a 19 találkozón jegyzett nyolc iksz sokatmondó számadat.

 

Mint ahogy az is, hogy a Szusza Ferenc Stadionban mindössze egy vereséget szenvedett a házigazda: az újpestiek még tavaly júliusban, az első fordulóban kaptak ki 2-0-ra az MTK-tól, azóta egyetlen csapat sem távozott 3 ponttal a IV. kerületből. Ráadásul a 9 hazai fellépésen kapott 4 gól stabil hátsó alakzatról tanúskodik, más kérdés, hogy a 10 szerzett gól nem a legveretesebb mutató. A Fradi az előző szezonban tavasszal vendégként egyetlen bajnokit sem tudott megnyerni, ebben a bajnokságban viszont eddig a legeredményesebb csapat házon kívül (6-0-3) – érdekesség, hogy idegenben még nem játszott döntetlent.

 

 

 

 

A két csapat támadó szekcióját, hatékonyságát és variálhatóságát tekintve a Fradi felé billen a mérleg nyelve, hiszen a ferencvárosiak szerezték a legtöbb gólt a bajnokságban (19 találkozón 37 találat), míg az újpestiek csak 21-szer voltak eredményesek. A zöld-fehéreknél így értelemszerűen több a potenciális gólkirályjelölt is: a legutóbbi gólkirály, Davide Lanzafame 8 gólos, az eddigi összes Fradi-szezonjában legalább 10 találatig jutó, a legutóbbi meccset is eldöntő Böde Dániel, illetve a büntetőfelelős Varga Roland már hatnál jár, és az ukrán válogatott Ivan Petrjak is beköszönt már ötször. Az újpestieknél egyedüli csúcsékként Novothny Soma a legeredményesebb hat góllal, utána a szezon közben érkezett, jó benyomást keltó grúz Giorgi Beridze következik 4 találattal.

 

 

 

 

A Tippmixpro oddsai alapján Lanzafame a legesélyesebb a gólkirályi címre (1,80-as odds), kereken 9,00-s nyereményszorzóval az eddig ugyancsak nyolcszor eredmény mezőkövesdi Molnár Gábor áll a képzeletbeli dobogó második fokán, míg Varga Roland, Böde Dániel és Novothny Soma sikere 15-szörös pénzt érne, csakúgy, mint a fehérvári Marko Scsepovics vagy a felcsúti Josip Knezevics elsősége, miközben Petrjak diadala 50-szeres szorzót jelentene.

 

Ami a bajnokság végkimenetelére vonatkozó outright fogadást illeti, itt már csak 1,10-es szorzót érne a Fradi végső sikere, miután a Vidi nagy meglepetésre Székesfehérváron 3-0-ra kikapott a Puskás Akadémiától, míg az FTC, ha nehezen is, de Böde Dániel góljával legyőzte a Honvédot, nyolc pontra növelve előnyét a tabellán a címvédővel szemben. Nem csoda, hogy a Vidivel szembeni, „Ki végez előrébb?” fogadásban is csökkent a Ferencváros szorzója (1,07), míg Marko Nikolics csapatának nagy feltámadása 5,70-es oddsot jelentene. 14 körrel a zárás előtt papíron természetesen még az éllovasnál eddig 13 ponttal kevesebbet gyűjtő Újpestnek is van esélye: ha a lilák 1998 után újra megnyernék a pontvadászatot, 25-szörös pénzt kasszírozhatnának az erre fogadók.

 

 

 

 

Szombaton a bajnoki cím kérdése még bizonyosan nem dől el – de egy derbin mindig sokkal nagyobb a tét a puszta három pontnál…

< Vissza
Fokozd az élményt!

Az általad használt böngészőben jelenleg nincs engedélyezve a Javascript kódok futtatása, emiatt oldalunkat nem tudod teljes értékűen használni. Kérjük keresd böngésződben a Beállítások / Javascript menüpontot az engedélyezéshez vagy válts böngészőt, hogy részesülj a teljes élményből.

Ajánlott böngészők