Csak a tuti, avagy nem botlanak a favoritok a keddi Eb-selejtezőkön?

A papírforma alapján a keddi Európa-bajnoki kvalifikációs mérkőzések közül csupán kettő tűnik igazán éles párharcnak. Az A csoportban Montenegrónak és Csehországnak is van miért kiengesztelni a szurkolókat, míg a H csoportban a legutóbbi vb-re és Eb-re is kijutó Izland egy esetleges vereséggel magára húzhatná Albániát. A montenegróiaknak a Magyarország elleni felkészülési találkozóig volt miért pironkodniuk, hiszen a mieink elleni 2-1-es győzelemmel egy hatmeccses nyeretlenségi szériát zártak le. Nem meglepő, hogy a rossz széria miatt új szövetségi kapitányt neveztek ki: a Rossi-csapat Podgoricában már a Faruk Hadzibegic által felkészített csapattal találta magát szembe. Nagy kérdés, hogy a sikeres debütálás lendületet adhat-e az Eb-selejtezőkre, ahol az eddig megszerzett két pont elég karcsúnak tűnik. Ezt a mennyiséget a csehek ellen gyarapíthatják, akik az Eb-selejtezőkön eddig egyszerű sormintát követtek: mindkét otthoni meccsüket megnyerték (2-1 Bulgária, 3-0 Montenegró ellen), idegenben viszont mindkétszer megégtek (Angliában egy ötöst kaptak, az első válogatott meccsét 2016-ban vívó Koszovó vendégeként pedig 2-1-es vereséget szenvedtek). A Tippmixprón kereken 2,00-s szorzót érne, ha megszereznék első házon kívüli győzelmüket.

 

 

 

A nap másik izgalmasnak ígérkező összecsapása az Albánia – Izland találkozó. A hazaiak hat ponttal vannak elmaradva északi vendégeiktől, és egy sikerrel egészen közel lopózhatnának hozzájuk. Az izlandiak mellett szólhat, hogy az albánok eddig csak a csoport két outsiderét, Andorrát és Moldovát tudták legyőzni, a másik három meccsüket pedig elveszítették. A legutóbbi Eb-n negyeddöntőig jutó, majd az oroszországi vb egyik halálcsoportjában is becsületesen helytálló Izland ugyanakkor csupán egy meccset bukott eddig az A jelű hatosban, más kérdés, hogy a világbajnok Franciaország vendégeként csúnyán beleszaladtak a késbe (0-4). A másik négy találkozójukat viszont behúzták, és ezeken csak egy gólt kaptak. Júniusban Reykjavíkban 1-0-ra verték az albánokat – ha ezt az eredményt másolva szakítanák le végleg vendéglátójukat, akkor az hatszoros pénzt fizetne a Pontos végeredmény piacon. A csoport másik meccsén aligha lehet kérdéses a végkimenetel, a világbajnok Franciaországra sikerére nincs is odds, a világszenzációt jelentő andorrai pontszerzés 12,50-es, a történelmi diadal pedig 41,00-s nyereményszorzót jelentene. Ezekre az eshetőségekre aligha érdemes fogadni – igaz, felrémlik egy 2017-es vb-selejtező, amelyen Didier Deschamps együttese hiába dolgozta ki futószalagon a helyzeteket Luxemburg ellen, valamennyit kihagyta, így a miniállam döbbenetes módon ponttal távozott Toulouse-ból. Ezzel együtt inkább a hendikepes piacokat érdemes böngészni, kalkulálva azzal is, hogy Andorra legutóbb alaposan megnehezített a törökök dolgát: a félholdasok csak egy 89. percben szerezett góllal tudtak nyerni 1-0-ra.

 

 

 

Ehhez a párosításhoz hasonlóan nagycsapat – kiscsapat felállásban feszül egymásnak Anglia és Koszovó is az A csoportban Southamptonban, jóllehet a vendégek egészen parádés szériát futnak: 2017 októbere óta nem kapta ki, legutóbbi két selejtezőjükön pedig olyan eredményeket értek el, amelyekre némi túlzással egész Európa felkapta a fejét. Előbb júniusban 3-2-re nyertek Bulgáriában, majd néhány nappal ezelőtt 2-1-re verték a cseheket Pristinában. Utoljára 2018 szeptemberében volt olyan meccsük, amikor nem szereztek gólt – igaz, nem találkoztak az angolokhoz hasonló kaliberű válogatottal.  Eközben az angolok 3/3-as teljesítménnyel, 14-1-es gólkülönbséggel listavezetők, így mindössze 1,05-ös oddsot érne a sikerük az 1X2 piacon.

 

A portugálok nem hasítanak úgy, mint Harry Kane-ék, de a 2016-os Európa-bajnok is jó formának örvend, hiszen Cristiano Ronaldóék magabiztosan, 4-2-re verték a szerbeket Belgrádban a B csoportban. Fernando Santos együttese a kvalifikációs sorozat elején ugyanakkor beleszaladt két váratlan pontvesztésbe, hazai pályán az ukránok (0-0) és a szerbek (1-1) ellen is csak egy ikszre futotta az erejükből. Vilniusban újfent önbizalmat szerezhetnek, hiszen a balti együttes eddig egyetlen pontot kapart össze, azt is Luxemburg ellen, otthon. Szintén beszédes adat, hogy utoljára 2018 márciusban tudott nyerni: akkor Örményországban győzött 1-0-ra. Ennek fényében e találkozó kapcsán is – a Franciaország – Andorra találkozóhoz hasonlóan − a hendikepes fogadási lehetőségek közül érdemes válogatni. A kvintett másik párharcában is egyértelműek az esélyek, noha Szerbiának azért nehezebb dolga lehet, mint Portugáliának. Tadicék négy találkozójukból csak egyet nyertek meg, így létfontosságú számukra a három pont, hiszen a csoportban szerepel az ezúttal szabadnapos Ukrajna is. A vendéggyőzelem csupán 1,25-ös szorzót jelentene, de azért nem árt résen lenniük déli szomszédainknak, hiszen a miniállam válogatottját az ukránok kétszer is csak egy góllal győzték le.

 

 

 

Egy találkozóról nem esett még szó a keddi Eb-selejtezők közül, ez pedig a Moldova – Törökország találkozó. A hazaiak eddigi statisztikája jótékony eufemizmussal élve nem túl veretes: öt meccs, egy győzelem (egy szűk 1-0 Andorra ellen), négy vereség. A törökök viszont öt kör után Eb-részvevő helyen állnak, hiszen eddig csak Izlandon szenvedtek vereséget, júniusban hazai pályán óriási meglepetésre 2-0-ra legyőzték a franciákat. Ennek fényében nem meglepő, hogy csupán 1,30-as oddsot érne a sikerük.

 

Hét találkozó vár ránk tehát kedden, és öt párharcnak egyértelmű az esélyese. Megszórják magukat a favoritok?

 

 

Tovább a fogadási lehetőségekhez!

< Vissza
Fokozd az élményt!

Az általad használt böngészőben jelenleg nincs engedélyezve a Javascript kódok futtatása, emiatt oldalunkat nem tudod teljes értékűen használni. Kérjük keresd böngésződben a Beállítások / Javascript menüpontot az engedélyezéshez vagy válts böngészőt, hogy részesülj a teljes élményből.

Ajánlott böngészők