Egy csipetnyi Afrika – kis tájoló a nigériai focihoz

 

Csak a teljesség igénye nélkül: George Finidi, Jay-Jay Okocha, Taribo West, Nwankwo Kanu, Obafemi Martins vagy éppen John Obi Mikel… és a sort még hosszan folytathatnánk. Megannyi remek játékos, akiket a glóbusz minden szegletében ismernek, akiket Nigéria adott a világ labdarúgásának. Az az afrikai ország, ahol komoly tradíciója van ennek a csodálatos játéknak, és a nemzeti együttes eredménylistája is megsüvegelendő: olimpiai bajnoki cím 1996-ban Atlantában – van egy ezüstjük és egy bronzuk is −, három Afrikai Nemzetek Kupája-aranyérem és három vb-nyolcaddöntő. Sokszor extravagáns szerelésükkel, virtuóz játékukkal rendre elkápráztatnak minket, a háttérről, a szürke eminenciásokról, magáról a bajnokságról viszont kevesebbet tudunk.

 

Ezekben a nehéz időkben több figyelmet kap a jelenleg is zajló pontvadászat. De mit is érdemes tudni erről a ligáról? Hány csapat verseng? Kik küzdenek a bajnoki címért, és kik a kiesés elkerüléséért? Melyik csapat a rekordbajnok? Mire érdemes figyelni sportfogadóként?

 

A Nigerian Premier League 1972-ben indult, mindössze hat klub részvételével. Mára szépen kinőtte magát a sorozat, hiszen jelenleg húsz együttes alkotja a ma már NPFL (Nigerian Professional Football League) néven futó sorozat mezőnyét. 2012-ben rangos elismerésben részesült a nigériai klubfoci, hiszen az IFFHS a kontinens legerősebb ligájának minősítette, a világ bajnokságainak rangsorában pedig az előkelő 24. helyre rangsorolta, többek között a skót élvonal elé! A rekordbajnok a nyolc elsőséget begyűjtő Enyimba, amely a most futó szezonnak címvédőként vágott neki, de jelenleg szégyenszemre csak a középmezőnyben foglal helyet.

 

A kilencedik aranyérmet tehát aligha ebben az idényben fogják besöpörni – de akkor kikre érdemes figyelnünk? Például a Plateau Utd.-re, amely huszonnégy kör után négy pontos előnnyel vezeti a ligát, így esetükben nem pusztán plátói ábránd a bajnoki arany. A soron következő fordulóban tovább szilárdíthatják pozíciójukat, hiszen a kieső helyen álló Kwara Utd. együttesével találkoznak. Az éllovas szenvedte el a legkevesebb vereséget a ligában – mindössze négy alkalommal maradt pont nélkül −, és övék a legjobb védelem, a huszonnégy találkozón kapott tizennégy találat figyelemreméltó mutató. Most a Tippmixprón 1,45-ös oddsot érne az Igen kimenetel a Hazai csapat kapott gól nélkül játssza le a mérkőzést piacon.

 

Az első számú rivális a Rivers Utd., amely az előző fordulóban váratlan vereséget szenvedett az Enugu Rangers ellen (0-1). A középmezőnyben tanyázó Warri Wolves ellen jó esély kínálkozik a javításra, de azért nem szabad félvállról venni a vendégeket, hiszen öt bajnoki óta veretlenek, ráadásul ezeken mindössze egyszer kapitulált a védelmük. Az éremcsatákban erősen érdekelt a harmadik helyen álló Lobi Stars, amely 2018-ban bajnoki címet ünnepelhetett, a következő szezonban viszont csak az ötödik helyen végzett a playoffban. Az utolsó öt bajnokijukon is ilyesféle csillaghullást voltak kénytelenek átélni, hiszen mindössze egyszer nyertek, és háromszor még a kapuba sem tudtak betalálni. Most az Ifeanyi Ubah lesz az ellenfelük, amely csapattal tavaly novemberben 0-0-t játszottak. Ha számszerűleg ismételné magát a történelem, az tízszeres pénzt fizetne a Pontos végeredmény piacon.

 

A pillanatnyi dobogósok után érdemes egy kicsit az alsóházban is körülnézni. A veszélyzónában nagy a tülekedés, de a legnehezebb helyzetben minden kétséget kizáróan a sereghajtó Adamawa Utd. van, amely mindössze hat győzelmet tud felmutatni, miközben őket verték el a ligában a legtöbb alkalommal, tizenhatszor. Ha az Enyimba ellen elkerülnék a vereséget, az 1,57-es oddsot érne a Kétesély piacon az Adamawa Utd. vagy Döntetlen kimenetelt választva.

 

Érdemes tehát csemegézni a nigériai bajnokság meccsei között, mert minden találkozón széles piackínálatból választhatnak a fogadók.

 

A cikkben szereplő nyereményszorzók változhatnak.

< Vissza
Fokozd az élményt!

Az általad használt böngészőben jelenleg nincs engedélyezve a Javascript kódok futtatása, emiatt oldalunkat nem tudod teljes értékűen használni. Kérjük keresd böngésződben a Beállítások / Javascript menüpontot az engedélyezéshez vagy válts böngészőt, hogy részesülj a teljes élményből.

Ajánlott böngészők