Európa legjobbjai ismét Budapesten!

Magyarország mindkét nem esetében esélyes a végső győzelemre, és már csak a biztos ötkarikás szereplés miatt is szép ajándék lenne a hazai szurkolóknak az aranyérem. Amikor legutóbb, 2014-ben Budapest rendezte a tornát, az egyenes kieséses szakaszban mindkét csapatunk a végső győztestől kapott ki, így a férfiak ezüst-, míg a hölgyek bronzéremmel zártak.

 

Férfi csapatunk eddig 32 kontinenstornán vett részt, és ebből csupán 8 olyan alkalom volt, amikor nem tudott érmet szerezni. Ráadásul 12-szer a legjobbnak bizonyult, amivel toronymagasan vezeti a vonatkozó örökranglistát (összesítésben szerzett 24 érmével is az élen áll). Igaz ugyanakkor, hogy legutóbbi aranyérmét még az előző évezredben, 1999-ben szerezte, így – a nagy nemzetközi tornákat tekintve – érdekes módon ebben a versenysorozatban ünnepelhetett legrégebben végső győzelmet. Válogatottunk esélyeit növeli, hogy Szerbia, Olaszország és Spanyolország már biztosította helyét a tokiói olimpián, így számukra nem jelent extra motivációt a kvalifikáció lehetősége.

 

A mieink a C jelű csoportba kerültek, első mérkőzésünket a török csapat ellen vívjuk, majd a spanyolok, végül pedig a máltaiak következnek. A kvartettek első helyezettjei automatikusan a negyeddöntőbe jutnak – várhatón ebben a négyesben Magyarország és Spanyolország között fog eldőlni ennek a pozíciónak a sorsa –, a 2. és 3. helyen záró együttesek pedig a nyolcaddöntőben folytathatják. A Tippmixprón az Eb minden mérkőzésére lehet fogadást kötni, ezen felül a végső győztesre és a magyar válogatott szereplésére is lehet tippelni!

 

Törökországgal a 2016-os Eb-n is egy csoportban szerepelt Magyarország, akkor fölényes, 20-5-ös győzelmet aratott válogatottunk, azóta nem találkozott a két csapat. Märcz Tamás együttese idén három felkészülési mérkőzésen szállt medencébe: az Egyesült Államok (15-10) és Görögország legyőzése (10-5) után 14-14-es döntetlent ért el az olasz válogatott ellen a cuneói felkészülési tornán, míg a törököknek legutóbb a 2019. októberi Eb-selejtezőkön volt jelenésük…

A máltaiak ellen két fölényes győzelem a magyarok mérlege a közelmúltból: 2018-ban is tavaly is 24-8 lett a vége  ezek alapján ezúttal is valami hasonló különbségű sikerre van kilátás?

A spanyolokkal legutóbb a tavalyi vb-n találkoztunk, akkor a 4. helyen végző magyar csapat a csoportmérkőzések során 13-11-re nyert David Martín Lozano csapata ellen, úgy, hogy a záró negyed előtt már hat góllal is vezettünk…

 

 

 

Női együttesünk eddig az összes vízilabda Eb-n indult, igaz, ez kevesebb részvételt (17) takar, mint a férfiak esetében, mivel a hölgyeknél 1985-ben rendezték meg az első viadalt. Arányaiban azonban a hölgyek is szépen szállítják az érmeket, már 13 alkalommal állhattak dobogóra, és 3-szor végeztek az élen. Legutóbb 4 éve, Belgrádban sikerült aranyérmet szerezni, ami Bíró Attila első sikere volt szövetségi kapitányként. A hölgyek között egyelőre a világbajnok Spanyolország helye biztos csak a nyári olimpián az európai csapatok közül.

 

A női Eb lebonyolítása eltér a férfiakétól: a két, egyaránt hat csapatot magába foglaló csoport első négy helyezettje jut a negyeddöntőbe, Bíró Attila együttesének Görögországgal, Oroszországgal, Horvátországgal, Szlovákiával és Szerbiával kell ezért megküzdenie. Előzetesen az oroszok elleni meccs ígérkezik a legnehezebbnek: a 2016-ban olimpiai bronzérmes válogatott – ott a 3. helyért vívott meccsen 12-12-es döntetlen után büntetőkkel győzték le a mieinket  a tavalyi vb-n ugyan csak az 5. helyen zárt, de a csoportmeccsek során 17-12-re nyert az akkor 4. helyen végző Gangl Edináék ellen.

 

A mieink csoportjából még Görögország vett részt a tavalyi vb-n a már említett csapatokon kívül, és végül a 8. helyen zárt a 2011-ben még világbajnoki elsőséget ünneplő gárda. A hatosból a további három válogatott – Szerbia, Szlovákia és Horvátország – mindegyike járt már Eb-n, azonban egyikük sem alkotott maradandót, egyszer sem jutottak még túl a csoportküzdelmeken.

 

A férfiak küzdelméhez hasonlóan a női Eb esetében is lehet a mérkőzésekre, a végső győztesre és a magyar válogatott szereplésére is fogadni!

 

Jól mutatja a magyar bajnokság erősségét, hogy mindkét válogatottunk kizárólag itthon játszó játékosokból áll. Märcz Tamás férfi csapatának gerincét a 2019-ben a Bajnokok Ligáját is megnyerő Ferencváros alkotja, míg Bíró Attila a bajnoki címvédő UVSE-ből hívta be a legtöbb játékost.

 

A cikkben szereplő nyereményszorzók változhatnak!

 

 

< Vissza
Fokozd az élményt!

Az általad használt böngészőben jelenleg nincs engedélyezve a Javascript kódok futtatása, emiatt oldalunkat nem tudod teljes értékűen használni. Kérjük keresd böngésződben a Beállítások / Javascript menüpontot az engedélyezéshez vagy válts böngészőt, hogy részesülj a teljes élményből.

Ajánlott böngészők