Újabb drámai szezon Dél-Koreában?

Pénteken a tavalyi bajnok a kupagyőztes ellen kezdi a dél-koreai labdarúgó-bajnokság új szezonját. Az eredeti tervek szerint február legvégén indultak volna a küzdelmek, de a vírushelyzet ezt az elképzelést is felülírta. Most viszont - igaz, zárt kapuk mögött, szurkolók nélkül - elstartol a pontvadászat.

 

A csúszás miatt a lebonyolítás is változott kissé: először mindegyik csapat kétszer mérkőzik a bajnokság összes többi együttesével, majd ezt követően a 12 csapatos mezőnyt a tabella alapján két résztre osztják, és további 5 forduló alatt döntenek a végső sorrendről. A legtöbb szurkolót talán az foglalkoztatja, hogy a 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben is bajnoki címet szerző Jeonbuk trónfosztására mekkora az esély, illetve mely csapatok lehetnek harcban az aranyéremért.

 

A bajnok Jeonbuk ugyanis kicsit talán aggódhat, hiszen 2019-ben drámai körülmények között, a záró körnek még második helyről nekifutva, pontegyenlőség után a több szerzett góljának köszönhetően védte meg a címét - ha kettővel kevesebb találat állt volna a neve mellett, akkor az utolsó forduló előtt még első helyezett Ulsan játékosai ünnepelhettek volna - de "volna", ugye, nincs a sportban...

 


A dél-koreai bajnokság felsőházának 2019-es végeredménye. Pontegyenlőségnél a több szerzett gól döntött.

 

A Jeonbuk zsinórban harmadszor is bajnok lett, a 2020-as szezont pedig a címvédő hazai fellépése nyitja, magyar idő szerint péntek délben. A következőkben az első forduló párosításaihoz kötve az egyes csapatok előzetes szezonbeli esélyeiről is szót ejtünk.

 

Jeonbuk - Suwon Bluewings (2020.05.08. 12:00)

 

A címvédő Jeonbuk portugál mestere, José Morais maradt a helyén, a keretben viszont történtek változások: a tavalyi "gólpasszkirály" Moon Seon-Min katonai szolgálata miatt a hadsereg csapatánál folytatja, a csapat legtöbb tavalyi bajnoki találatát jegyző Ricardo Lopes pedig Kínába igazolt. Több játékos érkezett is, köztük Kim Bo-Kyung, aki a 2019-es szezon legértékesebb játékosának (MVP) járó díjat is elnyerte. A Tippmixpro nyereményszorzói alapján a Jeonbuk számít a legesélyesebbnek a bajnoki címre, a szezon megkezdése előtt két nappal 2,05-ös szorzóval fogadható a címvédés.

 

A Suwon Bluewings tavaly megnyerte a kupát, a bajnokságban viszont csalódást keltően szerepelt, hiszen csak az alsóházban zárt, mínuszos gólkülönbséggel. Pedig a 20 találatig jutó, így a gólkirályi címet is elhódító Adam Taggart kitett magáért. Az ausztrál szolgálataira idén is számíthat az együttes, mellé pedig a bosnyák gólkirály Sulejman Krpic is befutott az új szezonra. Az oddsok alapján a felsőházba várható a 2019-es kupagyőztes, igaz, a bajnoki címe azért 16,75-ös nyereményszorzóval fogadható jelenleg...

 

A két csapat 2018 óta lejátszott 7 bajnokijából egyet sem nyert meg a Suwon Bluewings - ez nem túl jó előjel a vendégek számára...

 

Ulsan - Sangju Sangmu (2020.05.09. 07:00)

 

Foghatták a fejüket az Ulsan játékosai, tavaly ugyanis az utolsó körben elszenvedett 4-1-es (!) zakóval csúsztak le a bajnoki címről, miközben egy iksz is elég lett volna számukra a dicsőséghez. A tavalyi szezon MVP-je, Kim Bo-Kyung azóta távozott, de az igazolások terén sem volt rest a csapat, amely ismét Kim Do-Hoon irányításával fut neki a szezonnak. A Tippmixpro oddsai alapján idén is az Ulsan lehet a Jeonbuk legnagyobb kihívója - az, hogy a legutóbbi ezüstérmes, a bajnoki címről hajszállal lemaradó együttes 2020-ban csúcsra ér, 3,70-es oddsszal fogadható.

 

A dél-koreai hadszolgálatukat töltő játékosokkal tűzdelt Sangju Sangmu szereplése a nagy jövés-menés miatt talán a legnehezebben kiszámítható. A katonai együttes tavaly mindenesetre nagyszerűen teljesített, a 7. helyen zárt, miközben az egész mezőnyben a legkevesebb döntetlen fűzödött a neve mellé (38 meccsen 7 iksz). Az újjáépülő csapat teljesítménye kapcsán a motiváció is fontos tényező lehet, hiszen a klub átstrukturálása miatt a következő szezont eredményektől függetlenül biztosan a másodosztályban kezdik.

 


A dél-koreai bajnokság alsóházának végeredménye 2019-ben.

 

Incheon - Daegu (2020.05.09. 09:30)

 

Az Incheon tavaly a 10. helyen zárt, és sokat köszönhetett a 14 gólig jutó Stefan Mugosának, aki 2018-ban ennél is jobban teljesített, akkor 19 bajnoki gólt szerzett. A montenegrói támadó maradt, a csapat viszont továbbra sem sorolható a bajnoki esélyesek közé, amit a 135-ös nyereményszorzó is jól jelez a kapcsolódó outright fogadási soron.

 

A Daegu tavaly az ázsiai BL-ben is megmutatta magát, a bajnokságot pedig az 5. helyen zárta. Maradt a csapatnál a brazil Cesinha, aki a K League 2019-es év csapatában is helyet kapott, eközben pedig szerződtették a veterán montenegrói támadót, Dejan Damjanovicot is. A Daegu bajnoki címe 26,00-s szorzóval fogadható, az előzetes esélyek alapján a felsőházi rájátszásba kerülés lehet az elsődleges célja. Tavaly egyébként ők játszották a legtöbb döntetlent a mezőnyben (38 meccsen 16 pontosztozkodás).

 

Iksz lett a legutóbbi, tavaly szeptemberben lejátszott Incheon - Daegu meccs is (1-1), előtte viszont a most vendégként szereplő együttes zsinórban háromszor verte szombati ellenfelét.

 

Gwangju - Seongnam (2020.05.09. 12:00)

 

A másodosztály 2019-es bajnoka, a Gwangju 2017 után szerepel ismét az élvonalban. A feljutásban nagy szerepe volt a közel kétméteres brazil csatárnak, Felipének is, aki 19 gólig jutott, és most a legjobbak között is bizonyíthat. A csapat szinte végig vezetve húzta be a bajnoki címet a második vonalban, de az első osztályban azért nem várnak tőlük parádét, esetleges bajnoki címük 210-es szorzót ér a szezon megkezdése előtt.

 

Az újonc első ellenfele, a Seongnam viszont nem tűnik legyőzhetetlennek. Utóbbi együttes tavaly a 9. helyen zárt az élvonalban, a legkevesebb gólt szerezve, cserébe viszont a negyedik legkevesebbet kapva. Inkább tehát a védelemre építettek, azóta távozott viszont a csapatból a kezdőkapus Kim Dong-Jun, emellett pedig edzőváltás is történt. A hatékonyabb támadójátékot a horvát Tomislav Kis érkezése segítheti elő, aki litván gólkirályként tette át a székhelyét Ázsiába.

 


A győztes kimenetelek és a gólok megoszlása a 2019-es dél-koreai bajnokságban. Az adatok a feljutásért zajló rájátszással és az osztályozóval együtt értendőek.

 

Pohang - Busan l'Park (2020.05.10. 07:00)

 

A Pohang egymás után kétszer zárt a bajnokság 4. helyén, tavaly épphogy lemaradva a dobogóról. 2019-ben a bajnokság záró harmadában voltak igazán elemükben, a legutóbbi 12 bajnokijukból csak egyet buktak el (azt is a bajnok ellen), míg nyolcszor győzni tudtak. Kérdés, hogy a szezon legjobb csapatába is beválasztott brazil Wanderson távozása mekkora érvágást jelent majd a Steelersnek. Az outright fogadási piacon belül mindenesetre a negyedik legkisebb szorzóval bírnak a bajnoki cím elhódítására (7,00).

 

A Busan l'Park a Gwangju mellett a másik újonc, a feljutást osztályozón vívta ki, méghozzá úgy, hogy a visszavágón Novothny Soma állította be a 2-0-s végeredményt. A magyar támadó azóta visszatért Újpestre, volt csapata pedig talán a legszerényebb esélyekkel bír az új szezon előtt, bajnoki címe 230-szoros nyereményt érne a rájuk fogadóknak.

 

Gangwon - FC Seoul (2020.05.10. 09:30)

 

A Gangwon a 6. helyezett lett a 2019-es bajnoki szezonban, azaz összejött számukra a felsőházi rájátszásba kerülés. Talán ennél is szebb eredményt érhettek volna el, ha a szezon legjobb fiatal játékosának választott Kim Ji-Hyun nem sérül le az év végére. A záró 9 bajnokin mindössze 1 győzelemre futotta a csapat erejéből. A 23 éves támadót újra bevetve talán könnyebb dolguk lesz.

 

A rajt viszont nem ígérkezik sétagaloppnak, hiszen az FC Seoul 4,20-as oddsszal a harmadik legerősebb együttesnek számít az előzetes várakozások alapján. A tavalyi bronzérmes 2016-ban nyert legutóbb bajnoki aranyat, akkor, amikor Adriano (nem összekeverendő a korábbi Inter-csatárral) volt a házi gólkirálya. Nos, a brazil idén visszatért a dél-koreai fővárosba...

 

Legutóbbi találkozásuk hasonló párosításban igen intenzívre sikerült: októberben a Gangwon 3-2-re legyőzte a szöuliakat, a hajrában kiegyenlítve, majd megfordítva a meccset.

 

Tovább az 1. forduló összes mérkőzésére! >>

Ki nyeri a 2020-as dél-koreai bajnokságot? >>

 

A cikkben szereplő nyereményszorzók változhatnak!

Képek forrása: Sportradar

< Vissza
Fokozd az élményt!

Az általad használt böngészőben jelenleg nincs engedélyezve a Javascript kódok futtatása, emiatt oldalunkat nem tudod teljes értékűen használni. Kérjük keresd böngésződben a Beállítások / Javascript menüpontot az engedélyezéshez vagy válts böngészőt, hogy részesülj a teljes élményből.

Ajánlott böngészők