Újraindul az első topbajnokság - feléled a Bundesliga!

A sporttársadalom lélegzetvisszafojtva várja, hogy a német élvonal elrajtolhasson – természetesen zárt kapuk mögött, a legszigorúbb egészségügyi előírások betartásával. A Dynamo Dresden esete persze sokakat megijesztett – a német második vonalban szereplő csapat két játékosa is pozitív koronavírustesztet produkált, így az egész együttes 14 napos karanténba került −, de mindannyian abban bízzunk, hogy sikeres lesz a restart. Az újraindítás számos érdekességet tartogat, ezekből szemezgettünk, és állítottunk össze egy kis fogadási segédletet.

 

Dortmund- Schalke (2020.05.16. 15:30)

 

A Ruhr-vidéki derbi az egyik legpatinásabb csata a német labdarúgásban, 1963 óta hatalmas a rangja, elég csak annyit megemlíteni, hogy a párharcot egyszerűen „Die Mutter aller Derbys”-ként, azaz „Minden derbik anyja”-ként emlegetik. Ami az utóbbi esztendők egymás elleni történéseit illeti, egyik brigád sem lehet „elanyátlanodva”, hiszen általában kiélezett csörtéket hozott a párosítás. Beszédes adat, hogy legutóbbi nyolc bajnokijukon ötször nem bírtak egymással a felek. Egy újabb pontosztozkodás most 4,20-as oddsot érne a Tippmixpro 1X2 piacán.

 

Tavaly októberben Gelsenkirchenben 0-0-t játszottak – egy ilyen kimenetel ezúttal egészen magas, 16,50-es nyereményszorzót hozna a konyhára a Pontos végeredmény piacon −, de azért arra is akadt példa, hogy nem fukarkodtak a gólokkal, 2017-ben egy 4-4-es meccsel kápráztatták el a nagyérdeműt. Nem tudhatjuk, hogy a hétvégén mennyire lesznek elemükben a támadók, de az tény, hogy a Gólszám piacon a 6+ opció 9,75-ös szorzóért fogadható. A két csapat ebben az idényben eltérő célokért játszik: a Dortmund a bajnoki címért is versenyben van, miközben a riválisnál 14 ponttal kevesebbet gyűjtő királykékek a hatodik helyről várják a folytatást, és inkább hátrafelé kell tekingetniük. Ebből kiindulva természetesen a hazai csapat a favorit, de árnyalja a képet, hogy Marco Reus, Emre Can, Axel Witsel és Dan-Axel Zagadou is sérüléssel bajlódik, így Lucien Favre valószínűleg nem tudja majd a legerősebb összeállításban pályára küldeni a sárga-feketéket.

 

 

 

RB Leipzig - Freiburg (2020.05.16. 15:30)

 

Reményeink szerint nem május 23-án láthatunk hosszú idő után előszőr magyar futballistát tétmeccsen, hanem az NB I-es FTC–Debrecen meccset és az MK-elődöntőket megelőzően már ezen a hétvégén a Bundesligában is figyelhetjük majd honfitársainkat. A dobogós és még a salátástálért is versenyben lévő RB Leipzig együttesében Gulácsi Péter a korábbi bajnoki és BL-meccseken is biztos bástyának számított a kapuban, a hosszú sérülése után az edzéseket áprilisban újrakezdő Willi Orban viszont még messze nincs tökéletes állapotban. A túloldalon Sallai Roland kaphat szerepet a Freiburgban, abban a csapatban, amely a szezon egyik üde színfoltja, és akár az első hat közé is becsusszanhat.

 

Lipcsében viszont komoly bravúrra lenne szükségük a pontszerzésre, mert Julian Nagelsmann együttese saját arénájában 7-4-1-es mutatóval rendelkezik, itt csak a Schalke előtt voltak kénytelenek fejet hajtani a bajnokságban. Ugyancsak figyelemreméltó, hogy a Bayern Münchennel együtt a lipcseiek kapták a legkevesebb gólt (huszonhatot), amiben elévülhetetlen érdemei vannak a magyar válogatott hálóőrnek. Ebből kiindulva 2,10-es oddsért megfontolandó fogadási lehetőség az Igen kimenetel a Hazai csapat 0-ra nyeri a mérkőzést piacon.

 

 

 

Düsseldorf - Paderborn (2020.05.16. 15:30)

 

Menekülés a győzelembe – adhatja ki a jelszót a két, roppant nehéz helyzetben lévő alsóházi együttes. A vendégként pályára lépő sereghajtó kilátásai tűnnek a leginkább reménytelennek, hiszen a Paderborn huszonöt forduló alatt mindössze négy győzelmet tud felmutatni, és már 10 egység a lemaradása a biztos bennmaradást jelentő 15. pozíciótól. A Düsseldorf helyzete sem túl rózsás, mert bár ők legalább osztályozós helyen állnak, az öt győzelemmel és hét döntetlennel megszerzett 22 pont roppant szerény teljesítmény, és a szégyenszemre kieső helyen tanyázó Werder Bremennel az egész mezőnyben ők szerezték a legkevesebb gólt, szám szerint huszonhetet.

 

Októberi meccsüket 2-0-ra a ligautolsó nyerte, de most abban bíznak a hazaiak, hogy Fortuna ezúttal a Düsseldorf mellé áll, és vissza tudnak vágni az utolsó négy Bundesliga-találkozóját kivétel nélkül elveszítő és a győzelem ízét utoljára januárban érző Paderbornnak. Ha sikerrel járnának, az 2,18-as oddsot érne az 1X2 piacon, de megfontolandó választás lehet a Döntetlen kimenetel is, hiszen a házigazda legutóbbi hat bajnokiján négyszer ikszelt – egy újabb pontosztozkodás 3,55-ös szorzóért fogadható.

 

Augsburg - Wolfsburg (2020.05.16. 15:30)

 

Az Augsburgot akár még a kiesés szele is meglegyintheti, de az osztályozó mindenképpen reális rémkép – csak öt ponttal állnak jobban a 16. Düsseldorfnál −, míg a Wolfsburg kilenc ponttal előzi meg aktuális ellenfelét, és a fordulót megelőzően a hetedik helyen áll a tabellán. Akár előkelőbb pozíciót is elfoglalhatna, de nagyon sok találkozóját adta döntetlenre – a tízszer remiző Schalke után a farkasok ikszeltek a legtöbb alkalommal (kilencszer) a ligában.

 

Az elmúlt évek egymás elleni találkozóit vizsgálva megállapítható, hogy általában szoros meccseket vívnak, a kirívó kivételt egy tavaly májusi mérkőzés jelenti, amikor a farkasfalka szétcincálta áldozatát: a 8-1-es eredményt egyik oldalon sem felejtik el egyhamar. Legutóbb, októberben viszont 0-0-t játszottak – ami a Pontos végeredmény piacon ezúttal 11,50-es oddsot jelentene. Már csak ezért sem mehetnek biztosra a vendégek idegenben, és az is óvatosságra intheti őket, hogy az Augsburg hazai mutatója egyáltalán nem rossz – az 5-3-4-es mérleg miatt egy alsóházi gárdának nem kell szégyenkeznie, az otthoni meccsekre vonatkozó kerek kettes átlagnál pedig csak öt alakulat rendelkezik jobb mutatóval a szerzett gólokat tekintve.

 

Hoffenheim - Hertha BSC (2020.05.16. 15:30)

 

Zaklatott szezont fut a Hertha BSC, amely Dárdai Pál leváltása után Ante Covic irányításával vágott neki az idénynek, de a szakember csak novemberig húzta, amikor is a berlini klubvezetés egy újabb edzőcserét lépett meg, és kinevezte a korábban a német és az amerikai válogatottat is irányító Jürgen Klinsmannt. Csakhogy az egykori világklasszis csatárnak sem sokáig volt maradása, februárban – mindössze tíz hét után – lemondott, helyére ideiglenesen Alexander Nouri került, majd áprilisban Bruno Labbadiát nevezték ki a csapat élére - aki így már a negyedik szakvezető a Hertha kispadján a 2019/20-as szezonban. Ennek hátralevő részében a legfontosabb célkitűzés a kármentés, a bennmaradás lehet a fővárosiak számára, hiszen a hétvégi restartot megelőzően mindössze hat ponttal előzik meg az osztályozós helyen álló Düsseldorfot. Ugyanakkor idegenben 2020-ban meglepően jól ment nekik a bajnokságban: két egygólos győzelem mellett egy döntetlen a mérlegük – a Nyertes különbség piacon a Vendégcsapat 1 góllal nyer kimenetel most 4,75-ös oddsot érne. A Hoffenheim 7 ponttal megelőzi őket a táblázaton, de a 2020-as szereplésük finoman szólva nem diadalmenet: február elsején ugyan még bravúrral legyűrték a Leverkusent (2-1), azt követően viszont öt Bundesliga-meccsen maradtak nyeretlenek, amiben egy Bayern München elleni 0-6 is benne van.

 

E. Frankfurt - Mönchengladbach (2020.05.16. 18:30)

 

A szombati játéknap utolsó mérkőzése a tavaly Európa Liga-elődöntőt játszó E. Frankfurt és az akár még a bajnoki címre sem esélytelen Mönchengladbach összecsapása. A frankfurtiak két óriási pofonnal mentek el a pandémiás szünetre: a Leverkusentől bajnokin 4-0-ra, míg a Basel ellen az EL-ben 3-0-ra kaptak ki. Most abban bíznak, hogy az újraindulás sikeresebb lesz – az mindenesetre jó ómen lehet számukra, hogy a Borussia utoljára 2015-ben tudtak őket legyőzni Frankfurtban, igaz, akkor nagyon (egy 5-1-es kiütésbe futottak bele). És bizony minden pontra szükségük van a hazaiaknak, mert még nem távolodtak el a veszélyes zónától.

 

Az aktuális ellenfelénél 21 ponttal jobban álló Mönchengladbach közben csak hat egységgel van lemaradva az éllovas Bayern Münchentől, és utolsó három házon kívüli bajnokiján alaposan megszórta magát: összesen kilenc gólt szerzett, egyszer kettőt, egyszer négyet, egyszer pedig hármat. A Vendégcsapat góljainak a száma piacon az 1 kimenetel 2,70-es, a 2 3,35-ös, a 3+ pedig 4,10-es oddsot érne, míg a Vendégcsapat – Gólszám 1,5 piacon a Több, mint 1,5 kimenetel 1,90-es nyereményszorzóért fogadható.

 

A Bundesliga 1. élcsoportja a 2019/20-as szezonban az újraindulás előtt

 

1. FC Köln - Mainz (2020.05.17. 15:30)

 

Egy nagy hiányzójuk biztosan lesz a kölnieknek, ugyanis érthető egészségügyi okokokból ezúttal nem számíthatnak állandó kabalájuk, IX. Hennes jelenlétére. A hű kecske a hétvégén nem lehet ott az arénában, de minden esély megvan arra, hogy a következő szezonban is elsőosztályú találkozókra járhat majd a derék jószág – a 25 kör alatt megszerzett 32 pont utáni kieséshez súlyos baklövések egész sorozata kellene…

 

25 bajnokin tíz siker, 10. hely a tabellán, 6-1-5-ös mutató hazai környezetben – ezek kifejezetten dicséretes számok egy újonctól. A Mainz 8-2-15-ös mérlege már kevésbé veretes, ráadásul a két kieső helyen álló alakulat után Szalai Ádámék kapták a legtöbb gólt, 25 találkozón 53-szor mattolták a védelmüket. A legutóbbi három kölniek elleni bajnokijukon viszont veretlenek (két győzelem, egy döntetlen) – ezúttal az iksz és a vendégsiker is 3,75-ös, oddsot hozna a meglepetést szimatolóknak.

 

Union Berlin - Bayern Müchen (2020.05.17. 18:00)

 

Niko Kovaccsal hullámzón teljesített a Bayern München a szezon során, mert miközben a Bajnokok Ligájában hibátlanul meneteltek – például Londonban 7-2-re verték a Tottenhamet − a bajnokságban több kínos kudarcba is beleszaladtak, így a klubvezetés úgy döntött, hogy megválik a horvát trénertől, és Hans-Dieter Flick kezébe adja az irányítást. A csere végül jó döntésnek bizonyult, mert a Bundesliga 1. legutóbbi hét kiírását megnyerő bőrnadrágosok visszafoglalták az első helyet a tabellán, 2020-ra pedig egészen parádés formába lendültek: az RB Leipzig elleni, hazai 0-0-t leszámítva valamennyi tétmeccsüket megnyerték, miközben futószalagon termelték a gólokat. A Chelsea vendégeként például 3-0-ra győztek a BL-ben, a bajnokságban pedig nyolc idei találkozójukon 27-szer találtak be. Most a Vendégcsapat góljainak a száma piacon 1,75-ös oddsot érne a 3+ kimenetel, a Vendégcsapat – Gólszám 2,5 soron pedig ugyancsak 1,75-ös szorzóért fogadható a Több, mint 2,5 opció.

 

Persze dőreség lenne előre elkönyvelni a Bayern-hengert, mert az élvonalba osztályozó által felkerült Union Berlin szépen megállta a helyét a legjobbak között – aligha lesznek kiesési gondjai −, és amolyan óriásölő ebben a szezonban, hiszen otthon a Dortmundot és a Mönchengladbachot is legyőzte…

 

Bremen - Leverkusen (2020.05.18. 20:30)

 

A forduló záró találkozója akár egy dobogóért zajló csata is lehetne – de nem ebben az idényben. Azok után, hogy 2004-ben – többek között Lisztes Krisztián remeklésének köszönhetően − bajnoki címet nyertek a brémaiak, 2020-ban az a szégyen is megeshet velük, hogy a másodosztályba zuhannak. Egészen döbbenetes a  vesszőfutásuk: 24 találkozón − az E. Frankfurttal egyetemben a többieknél egy meccsel kevesebbet játszottak − mindössze négy győzelmet tudnak felmutatni, a Düsseldorf mellett ők szerezték a legkevesebb gólt, miközben ők kapták a legtöbbet. Nem véletlenül állnak kieső helyen, és bár nem reménytelen a helyzetük − az osztályozós helytől négy, a biztos bennmaradást jelentő, 15. pozíciótól pedig nyolc pontnyira vannak −, alaposan fel kell kötniük azt a bizonyos alsóneműt.

 

Kezdésként rögtön a Leverkusen ellen. A gyógyszergyáriak elméletileg még a bajnoki címre sem esélytelenek – nyolc pont a hátrányuk a Bayern Münchennel szemben −, de ha a salátástál idén nem is reális célkitűzés, a dobogó mindenképpen az lehet. A 2020-as esztendőben csupán két tétmeccset nem nyertek meg: február elején 2-1-re kikaptak a Hoffenheim vendégeként, március elején pedig 1-1-et játszottak az RB Leipzig otthonában. A házon kívüli bajnokikat tekintve 7-1-4-es mérleggel rendelkeznek, a TippmixPro 1X2 piacán pedig 1,76-os oddsért fogadható a győzelmük. Tartják a lépést az élcsapatokkal?

 

 

A tabella alsó régiója a Bundesliga 1. 2019/2020-as idényében a hétvégi újrakezdés előtt

 

 

Tovább a 26. forduló összes mérkőzésére! >>

 

 

Ki nyeri a 2019/20-as Bundesliga 1.-et? >>

 

 

A cikkben szereplő nyereményszorzók változhatnak.

 

 

Képek forrása: Sportradar, Reuters

 

< Vissza
Fokozd az élményt!

Az általad használt böngészőben jelenleg nincs engedélyezve a Javascript kódok futtatása, emiatt oldalunkat nem tudod teljes értékűen használni. Kérjük keresd böngésződben a Beállítások / Javascript menüpontot az engedélyezéshez vagy válts böngészőt, hogy részesülj a teljes élményből.

Ajánlott böngészők