1.0.230
Játékosvédelem

SZERENCSEJÁTÉKOS SEGÉLYTELEFON

(06-21) 262 06 03

Az ELTE PPK Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszékével és a Pro Psychologia Alapítvánnyal együttműködve Segélytelefon szolgáltatást működtetünk. Szerencsejátékkal összefüggő problémák, kiritikus helyzetek kezelése esetén ingyenesen, anonim módon hívható. A szolgáltatás igénybe vehető és elérhető a szerencse@ppk.elte.hu e-mail címen, valamit az “ELTE Szerencsejátékos Segélyszolgálat” Skype azonosító segítségével is.

Hétfőtől péntekig: 15:00 – 19:00 között

A Segélytelefon információs vonala: (06-1) 411 67 78


JÁTÉKOSVÉDELMI ZÖLD SZÁM

A felelős játékszervezés, illetve a fogyasztóvédelmi és játékosvédelmi érdekek érvényesülése érdekében fenntartott zöld számon bejelentést, panaszt vagy javaslatot tehet:

+36 80 205 352

Hétfőtől vasárnapig: 00:00 – 24:00 között

TÁJÉKOZTATÓ JÁTÉKOSVÉDELMI ZÖLD SZÁMRÓL

A felelős játékszervezés részletes szabályairól szóló 5/2021. (X.21.) SZTFH rendelet 4. §-a alapján a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága a felelős játékszervezés és a fogyasztóvédelmi, játékosvédelmi érdekek érvényesülése érdekében a szerencsejáték szervezéséről szóló 1991. évi XXXIV. törvény 1. § (5a)-(6d) bekezdésében és a rendeletben foglaltakkal kapcsolatos bejelentések, panaszok, javaslatok szóbeli előterjesztésére játékosvédelmi zöld számot tart fenn.

A zöld szám 0-24 óráig üzemel, ingyenesen hívható az egész ország területéről. A szám felhívásakor egy rövid üdvözlő üzenetet követően, a sípszó után van lehetőség a bejelentés megtételére, melyre az ügyfeleknek 2 perc áll rendelkezésére. Ezen idő alatt közölni kell minden olyan, az ügyre vonatkozó lényeges információt, ami alapján az SZTFH az eljárást le tudja folytatni. A bejelentés megtételének nem feltétele a név és elérhetőség megadása, azonban a közérdekűnek minősülő bejelentéssel összefüggő további tájékoztatás a bejelentő felé kizárólag nevének és lakcímének megadása esetén lehetséges.


FELELŐS JÁTÉKSZERVEZÉS

JÁTÉKAINK KOCKÁZATI BESOROLÁSA

Játékainkat az adott játék paramétereit figyelembe véve egy független, objektív, nemzetközi szinten elismert felelős játékszervezési minősítési rendszer az ún. GamGard szoftver segítségével minősítjük. A GamGard minősítési rendszer értékelése alapján játékaink kockázati tényezőik alapján alacsony és közepes kockázatú besorolásúak. A kockázati besorolást grafikusan is megjelenítjük egy közlekedési lámpa formájában [zöld (alacsony) és sárga (közepes)] a honlapunkon. Társaságunk minden új játék bevezetése előtt elvégzi a kockázati értékelést és kizárólag olyan játékot vezet be, amelyek nem tartoznak a játékfüggőség kialakulásához vezető legveszélyesebb magas kockázatú kategóriába.

A SPORTFOGADÁS FELELŐS SZERVEZÉSE

A sport tisztaságának védelme érdekében a Szerencsejáték Zrt. vállalja, hogy körültekintően választja ki a sportfogadásra kínált eseményeket. A Szerencsejáték Zrt. nem szervez fogadásokat olyan tornák/bajnokságok, sportesemények vagy találkozók kapcsán, amelyek esetében fennáll a korrupció kockázata, illetve amelyek potenciálisan nyilvánvaló módon befolyásolhatók vagy nem képviselnek jelentős sportértéket.

Társaságunk nem szervez fogadásokat kizárólag kiskorúak részvételével rendezett sporteseményekre, “barátságos versenyek” esetében pedig csak akkor, ha azok engedélyezettek és szigorú ellenőrzés alatt zajlanak le.

A nyereményszorzók összeállításának folyamata naplózásra és rendszeres auditálásra kerül. A felkínált nyereményszorzók az egyes események kimenetelének valószínűségét tükrözik, és nem lehetőségen vagy más szubjektív információn, hanem tényeken (sportszakmai információkon, korábbi és aktuális fogadási adatokon) alapulnak. A nyereményszorzók (odds) módosítása hivatalos folyamat, és többszintű engedélyeztetést igényel. A naplók és más ellenőrzési folyamatok megakadályozzák a visszaélést továbbá csalás megelőzését szolgáló kontrollok is működnek.

A Szerencsejáték Zrt. az élő fogadás során elfogadott fogadásokra kiemelt figyelmet fordít az értékesítés tisztességének biztosítása és a csalási kockázatok minimalizálása érdekében.

ÖNKORLÁTOZÁS

A szerencsejáték szórakoztató, gyakran örömteli elfoglaltság, ami segít a kikapcsolódásban, ám fontos tudni, hogy a játék, mint alapvető emberi szükséglet bizonyos esetekben problémákat okoz, akár súlyos függőséghez is vezet. A szerencsejáték-függőség tehát szenvedélybetegség, ezért a Szerencsejáték Zrt., mint felelős játékszervező több módon is igyekszik segítséget nyújtani a rászorulóknak.

A felelős játékszervezés részeként a Szerencsejáték Zrt. lehetőséget nyújt önkorlátozási limitek beállítására. A Tippmixpro weboldalán belépést követően a Profilom -> Önkorlátozás menüpontban beállítható figyelmeztetés, valamint önkorlátázásként napi, heti és havi limit egyaránt, valamint időszaki vagy végleges kizárás.

KITŐL, HOL KÉRHETEK SEGÍTSÉGET?

Játékfüggőséggel foglalkozó szervezetek listája: https://sztfh.hu/tevekenysegek/szerencsejatek-felugyelet/jatekosvedelem/jatekfuggoseggel-foglalkozo-szervezetek

Nyírő Gyula Kórház Addiktológiai Osztályának Minnesota Részlege: jelentkezés: 06-1/451-2654-es telefonszámon

Információs Pontok:

SZŰRŐSZOFTVEREK A KISKORÚAK VÉDELMÉRE

A szerencsejátékok szempontjából a kiskorúak kiemelten veszélyeztettnek számítanak, mert náluk könnyebben kialakulhat használati zavar, valamint annak káros hatásai esetükben fokozottabban jelentkezhetnek. Magyarországon a 18. életévüket be nem töltött fiatalok számára tilos a szerencsejáték. A Szerencsejáték Zrt. 18 év alattiakat nem szolgál ki szerencsejátékkal semmilyen értékesítési csatornáján, kiskorúak számára pedig nem teszi lehetővé az online regisztrációt sem, melynek megvalósulását életkor ellenőrzéssel biztosítja.

Szülőknek, hozzátartozóknak és gondviselőknek a gyermekük felelős internethasználata kialakítása érdekében lehetőségük van gyermekvédelmi szűrőszoftver letöltésére és használatára. Ahhoz, hogy a gyermekeket a nem kívánatos interneten elérhető tartalmaktól, a túlzott számítógép- és internethasználat okozta károktól és egyéb veszélyektől megóvják különböző típusú szűrőszoftverek állnak rendelkezésre. A gyermek érdekében érdemes a felügyelet és megelőzés ezen formáinak megismerése.

Az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ajánlásával a https://nmhh.hu/dokumentum/173242/szuroszoftverek.pdf linken elérhetőek olyan szűrőprogramok, melyek a kiskorúak védelmében biztonságosan letölthetőek és használhatóak.


TÁJÉKOZTATÓK

A felelős játékszervezés részletes szabályairól szóló 5/2021 (X.21.) SZTFH rendelet alapján az alábbiakban közzétesszük a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága honlapján megjelenő játékosvédelmi tájékoztatókat, illetve az ellátó intézmények listáját.

Tájékoztató a játékosvédelmi eszközök bevezetéséről >>

Tájékoztató a 18 év alattiak fokozott védelméről és játéktilalmáról >>

Tájékoztató a bírósági és a jelentős önkorlátozás alatt álló játékosok fokozott védelméről és a játékosvédelmi nyilvántartás működéséről >>

Tájékoztató a jelentős önkorlátozó nyilatkozatról >>

Jelentős önkorlátozó nyilatkozat MINTA >>

Tájékoztató a kóros játékszenvedéllyel élő felnőtt személyek részére pszichiátriai ellátást biztosító egyes szolgáltatókról >>

Tájékoztató a problémás játékkal és kóros játékszenvedéllyel élők személyek részére a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló törvény alapján közösségi ellátásokat nyújtó szolgáltatókról, illetve játékosok védelmével vagy a szerencsejáték káros hatásainak csökkentésével foglalkozó egyes civil szervezetekről >>

Játékfüggőséggel foglalkozó szervezetek >>

Egyszerűsített tájékoztató a gondnokság alá helyezési eljárásról  >>

Részletes tájékoztató a gondnokság alá helyezési eljárásról >>

Adatvédelmi tájékoztató a játékosvédelmi nyilvántartásról >>